Dobos Sándor, 2020.04.22. | Curling

Dencső Blanka, a Vasas curling szakosztályának vezetője lett a női delegált a World Curling Federation szervezetében. A WCF következő kongresszusán így Nagy Györggyel együtt már két Vasas-sportoló képviseli a – január óta új elnök által irányított – Magyar Curling Szövetséget. A sportág a járványhelyzet miatt „áll”, de a tervek szerint ősszel megtartanák az országos bajnokságokat. Kisebb mérföldkőhöz is érkeztünk egyébként: öt éve működik a Vasas curling szakosztálya, a fejlődés pedig folyamatos és látványos.

Lényegében a curling volt az utolsó sportág, amely versenyt rendezett idehaza március elején, hiszen a XIII. Westbay Hungarian Open vegyes páros világkupa március 15-én ért véget Kamaraerdőn – a Dencső Blanka, Szabó Gergely duó ezüstérmével.

Már azon a napon le is engedték a pályát, hiszen korábban megszületett a döntés az országos bajnokságok elhalasztásáról, a jég fenntartása pedig roppant költséges lett volna. Nem sokkal azután a nemzetközi szövetség jelentette be, hogy elmarad a vegyes páros világbajnokság (ez lett volna az első olimpiai kvalifikációs torna), majd a női és a férfi vb-t is törölték, előbbi versenyzői már Kanadában voltak, de a férfiak közül is sokakat már Skóciában ért a döntés – mindannyiuknak haza kellett térni.

„Nekünk most az a feladatunk, hogy az őszi hazai menetrendet megtervezzük, előkészítsük, összhangban a nemzetközi tervekkel, hiszen jelen állás szerint novemberben lemehetnek az Európa-bajnokságok” – mondja Dencső Blanka, szakosztályunk vezetője, akit még a januári tisztújító közgyűlésen ismét a hazai szövetség elnökségi tagjának választottak. 

Az év eleji rendkívüli közgyűlésén egyébként új elnököt köszönthettünk, dr. Bukta Zsuzsannát Pomázi Gyula váltotta.

„A többi klub nevében is mondhatom – hiszen egyhangúlag támogattuk a személyét –, hogy nagyon örülünk Gyula érkezésének. Nagyon fontos, hogy a sportágból jön, ott volt a magyarországi curlingélet elindulásánál, ismeri a hazai viszonyokat, minden tekintetben. Játékosként, később párhuzamosan – korábbi vállalkozása révén – a magyar bajnokságok névadó szponzoraként volt részese a sportágnak. Tervezi egyébként, hogy versenyzőként is visszatér a pályára. Jelenleg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának vezetőjeként dolgozik.” 

Frissebb hír, hogy a nemzetközi szervezet éves kongresszusára Nagy György mellett női delegáltként Dencső Blankát jelölte a magyar szövetség.

„A magyar szövetségnek egy ideje már két szavazati joga van, és a WCF ajánlása alapján elvárás, hogy a jelöltek egyike nő legyen. Ez a kongresszus a sportág fejlesztésével, jövőjével, az új tagországok felvételével, az esetleges szabályváltoztatások megvitatásával és elfogadásával hivatott foglalkozni, tehát tartalmas és fontos tanácskozás, amely előtt előre megküldik a vitairatokat. Tavalyelőtt Budapesten rendeztük meg a kongresszust, méghozzá nagyon jól, tavaly Mexikóban tartották, idén szeptemberben pedig Szentpéterváron lesz, a tervek szerint. Férfidelegáltunk továbbra is Gyuri, akit innovatív gondolatai miatt is kedvelnek, ő bizottsági tag is egyébként. A mostani jelölés után a személyes célom az, hogy folytassam a lobbitevékenységet, szeretnénk egy nemzetközi versenyt Magyarországon, illetve olyan projektekben bízunk, amelyek az utánpótlásunk fejlődését, fejlesztését szolgálhatják.”

Az utánpótlás a Vasasban is fejlődik, a curling szakosztályunk idén ötéves, és ez idő alatt nagy utat járt be.

„Mondhatom, hogy nagyon szép öt évet zártunk. Először a Westbay férfi, majd női csapata csatlakozott a Vasashoz, aztán az utóbbi években folyamatosan bővültünk. Három éve vettem át a szakosztály vezetését, azóta sikerült új csapatokat a Vasasba hívni, így a G-Force-ot, a Hackers csapatát, majd a Girling lett az első, teljes mértékben saját utánpótláscsapatunk. Követte őket a Vasas Titánok fiatal csapata és legutóbb tovább sikerült növelni az utánpótlást, egy új ifi társaság, a 13 éves curlingesekkel felálló Vasas Teapots is megalakult. A nőknél pedig a Vasas Ice Ladies indulhat majd el a következő országos bajnokságon, a B ligában. Bízunk benne, hogy tovább folytatódik majd az emelkedő tendencia, nagyon köszönjük a Vasas SC támogatását, hiszen mindennek ez az alapja. Aki hozzánk, ebbe a családba érkezik, úgy érzem, biztonságban és egy összetartó közösségben érezheti magát, és ez jól tudjuk, hogy mennyire fontos. Az eredményeket tekintve sem panaszkodhatunk, sőt! Szekeres Ildikó és Nagy György vb-ezüstérmesként érkezett a Vasashoz, azóta is meghatározó tagjai a vegyes páros szakág nemzetközi élmezőnyének, többszörös világkupa-győztesek és -érmesek. A tavalyi vegyes csapat vb-5. helyünk történelmi volt, korábban nem volt ennél jobb eredmény ebben a szakágban. Nagy Laura a sportág és a Vasas első téli ifjúsági olimpiai bajnoka lett. Juniorcsapatunk a B-csoportos világbajnokságon kétszer is negyedik lett, idén ott lehettek az A-csoportos vb-n is, helytálltak. Az országos bajnokságokon mind egyéniben, mind csapatban meghatározóak a Vasas sportolói, megannyi érmet, országos bajnoki címet szereztünk az elmúlt években, mindezekre is büszkék lehetünk” – fogalmazott Dencső Blanka.


Hirdetések