Dobos Sándor, 2020.03.31. | Klub

A Nemzet Sportolói Székely Éva halála után döntöttek arról, kit látnának szívesen soraikban.

A Nemzet Sportolója kitüntető címet a 2004-es sporttörvény hívta életre, és azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elérő magyar sportolók kaphatják meg, akik sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet töltöttek, töltenek be a sportéletben. A cím egyéni és csapatsportágban nyújtott teljesítményért egyaránt odaítélhető.

A csoportot egy időben legfeljebb tizenkét sportember alkothatja, és Székely Éva halálával tizenegyen maradtak a társaságban. Az új tagról a Nemzet Sportolói maguk döntöttek, természetesen ezúttal nem személyesen.

A szavazatok ötven százalékát kellett megkapnia az új jelöltnek és Monspart Sarolta megkapta ezt, így őt jelölik a Nemzet Sportolói a címre. De kapott szavazatot Hegedüs Csaba, Papp Jenőné, Pézsa Tibor, dr. Bodnár András, Faragó Tamás, Regőczy Krisztina, Sákovicsné Dömölky Lídia és Török Ferenc is.

Mostantól Szabó Tünde sportért felelős államtitkár vezetésével a kormány elé kerül a javaslat, ők döntenek arról, elfogadják-e.

Monspart Saroltáról éppen novemberben írtunk, hiszen 75. születésnapját ünnepelte a szabadidősport nagyasszonya. A Budapesti Spartacusban nyerte 14 tájfutó magyar bajnoki címét egyéniben, váltóban 9, csapatban 11 alkalommal lett aranyérmes, 34-szeres magyar bajnok. Telente a Vasasban sífutott, hatszor nyert bajnoki címet. 

Néhány mérföldkő pályafutásából:

1970: ezüstérmes váltóban a tájfutó világbajnokságon
1972: első magyar nőként egyéni világbajnok tájfutásban; első nőként elindul a csepeli maratonon (nők addig nem indulhattak a klasszikus számban), és három órán belül futja le, ezzel európai sporttörténelmet ír nőként.
1976: vb-bronzérmes a váltóval; első nem skandináv nőként megnyerni a svédországi tájfutóversenyt, az O-Ringet. 2:48:22 órás időt fut maratonban, ez 1982-og magyar csúcs.
1978: második lesz az első női nem hivatalos maratoni vb-n.

1980-tól tíz évig volt a tájfutó válogatott szövetségi kapitánya, a nemzetközi szövetségben a 90-es években elnökségi tagként dolgozott, a világversenyekért felelt.

2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották, dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben, 2004 októberéig a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke, 2009-2011 között a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnökeként tevékenykedett.

Férje Feledy Péter, ismert televíziós. Monspart Sarolta számos kitüntetés birtokosa a rendszerváltozás előtt és után is elismerték sportpályafutását és sportszervezői munkásságát. Például Esterházy Miksa-díjas (2001), 2003-ban megkapta a köztársaság elnökének érdemérme kitüntetést, 2006-ban a Nemzeti Sportszövetség életmű-díját. 2010-ben Prima-díjat, 2012-ben a MOB Nők a sportban bizottsága különdíját, 2013-ban a Pro Sanitate díjat vehette át. 2014-ben MOB Fair Play-díjban (szabadidősport kategória) és Idősekért díjban, 2018-ban a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült. 2019-ben Budapest XII. kerületének díszpolgára lett – emlékeztet a Magyar Távirati Iroda összeállítása


Hirdetések