Jenkei Dániel, 2020.03.25. | Vívás

Az ötkarikás játékok hivatalos elhalasztását követően kétszeres olimpiai bajnokunk élő videóban jelentkezett. Mi is kérdeztünk tőle, szóba került a járványhelyzet, az olimpiával kapcsolatos döntés rá gyakorolt hatása, és az is, hogyan telik a mostani időszak számára.

Áron először az aktuális helyzetről beszélt:

Mindenekelőtt én is szeretném kifejezni a hálámat az orvosoknak, mentősöknek, ápolóknak, és minden olyan egészségügyben dolgozónak, aki most a frontvonalban van, és áldozatosan dolgozik azért, hogy életeket mentsen. Olyan helyzetbe kerültünk, amiben nincsenek kiváltságos személyek, ez a járvány ugyanúgy érinti az asztalost, a péket, a politikust, az ügyvédet és a sportolót is. Nem lehet előle sehova menekülni. A félelem ebben a helyzetben nagyon természetes dolog, én magam is félek. A gond akkor van, ha ez átcsap pánikba, és nem a logikus gondolkodás vezeti a tetteinket. Nagyon fontos, hogy mindenki higgadt maradjon, vigyázzon a családjára és a barátaira. Itt most egy közös érdek van, ami miatt össze kell fogni.


Természetesen a mindenkit leginkább érdeklő kérdés az olimpia elhalasztása volt, és hogy erre hogyan reagál kardklasszisunk:

Nem tudom, mikor kerestek utoljára ennyien, mint most. Sok interjút adtam, annak ellenére, hogy nehéz ilyenkor megszólalni. Látjuk, hogy a sport luxussá vált az elmúlt hetekben, így a társadalomnak arra van szüksége, hogy elhalasszák az eseményeket, ezzel is csökkentve a vírus terjedésének kockázatát. Az elmúlt hetek pletykáit, majd félhivatalos információit figyelve nem ért teljesen váratlanul a hír, hogy az olimpia is beletartozhat ebbe a körbe. Ez egy olyan helyzet, amikor nem lehetett jó döntést hozni, valakinek az érdekei mindenképpen sérülnek. Most egy olyan kompromisszumos megoldás született, ami mindenkinek fáj valamennyire, de talán még lenyelhető.

Az elmúlt négy évben én is azért küzdöttem és arra építettem fel mindent, hogy Tokióban érmekért vívhassak, de az elmúlt hetekben elkezdtem megbarátkozni azzal, hogy nem idén, hanem jövőre kell a legjobb formába kerülnöm. Hozzáteszem, vannak nálam sokkal nehezebb helyzetben lévők is, akik például úgy tervezték, hogy idén az olimpia után befejezik a pályafutásukat, vagy akiknek még nincs kvótájuk."
 


Bár most új időszak kezdődik, Áron arról is mesélt, hogyan tudott edzeni az elmúlt napokban:

Az időm nagy részét otthon töltöttem, napi egyszer jártam edzeni, hála a Vasasnak, akik biztosították nekem a vívótermet. Ez úgy nézett ki gyakorlatban, hogy lementem Pasarétre, a recepción felvettem a kulcsot, majd egyedül vagy az erőnléti edzőmmel edzettem egyet az üres teremben, tehát nem érintkeztem senkivel. Mondanom sem kell, hogy ez semmiben sem hasonlít ahhoz, ahogy a megszokott felkészülésem kinéz, de másnak még ilyen lehetősége sem volt. Természetesen most, az olimpiával kapcsolatos hivatalos döntés után újra fogunk mindent gondolni."


Mi azt kérdeztük sportolónktól, hogy szerinte a vívóknál mi lenne az igazságos döntés a kvalifikációs rendszer további sorsát illetően:

Thomas Bach ígéretet tett rá, hogy aki már kvótát szerzett, annak garantált az indulása, és ez szerintem így fair. A nagy kérdés, hogy mi lesz a még kiadó helyekkel. Az biztos, hogy vívásban kell még versenyeket tartani, és szerintem nagyjából ugyanazokkal a szabályokkal, amik eddig voltak a kvalifikációt illetően. Hogy ezekre mikor kerülhet sor, azt senki nem tudja most megmondani. Ebbe remélem, a FIE sportolói bizottságának is lehet beleszólása, amelynek én is tagja vagyok.”
 

Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogy tud-e olyan kardozóról, aki esetleg elkapta a koronavírust:

Nem tudok arról, hogy bárki fertőzött lenne, a párbajtőrözőknél volt erre példa, három-három kínai és dél-koreai versenyzőnél, akik ráadásul a budapesti Grand Prix után produkáltak pozitív tesztet. Nálunk, kardozóknál sem a koreai, sem az olaszok versenyzőknek nem lett pozitív a tesztje. Persze ettől még elképzelhető, hogy máshol van megbetegedés, csak én nem tudok róla.

 

A teljes videó INNEN érhető el.


Hirdetések