Dobos Sándor, 2020.02.21. | Karate

A Vasas SC karate szakosztályának vezetője nemcsak klubunk négy versenyzője miatt volt érdekelt a február elejei, budapesti korosztályos Európa-bajnokságon, hanem mint a magyar válogatott egyik edzője is. Szerinte a Vasas versenyzői mindent megtettek a lehető legjobb eredmény érdekében, de egy kis plusz ezúttal hiányzott az éremszerzéshez. Egri Tamással értékeljük az elmúlt heteket, a szakosztály többi versenyzőiről is szót ejtve.

Formagyakorlat (kata) csapatunk a Mérő Bálint, Bán Dominik, Csicsay Gergely összeállításban 5. lett a juniorok között, és ugyancsak 5. helyezést ért el az U21-es mezőnyben egyéni formagyakorlat kategóriában Forgács Tamás. Az Európa-bajnokság emellett – a visszajelzések alapján – kiváló szervezés és hangulat mellett zajlott. Elégedett vagy?

Igen, elégedett vagyok, igaz, hazudnék, ha azt mondanám, hogy maximálisan. Mondjuk úgy, hogy az egyik szemem sír, a másik nevet. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, hogy a felkészülés során bekövetkező sérülések, nehézségek után így teljesítettek, nagyon sokat dolgoztak, hogy sikeresek legyenek. Éppen ezért szerettem volna nagyon, hogy sikerüljön az érem megszerzése, úgy érzem, készen álltak rá. Több bíró és edző szerint is megérdemelte volna a csapat a bronzérmet, de az a panel, amelyik a franciák elleni mérkőzésen a tatami mellett ült, nem így gondolta. Forgács Tomi is megismételte a dániai 5. helyet, ő is szépen teljesített.

Mit jelentettek pontosan ezek a sérülések?

Tominál egy intenzív hátfájdalom jelentkezett, amit pihentetnie kellett, illetve gyógytornász feladatokat kellett végrehajtania. Úgy érzem, helyre is jött teljes mértékben az Eb-re. Bálint combizomhúzódással bajlódott, a combhajlító izmán, Gergőnek pedig a válla sérült meg komolyan. Az egyik értelmező gyakorlat során, az egyik dobásnál sérült meg az edzésen úgy, hogy fel sem bírta emelni a karját. Mindketten kaptak injekciókat az Eb előtti hetekben, ez is segített abban, hogy készen álljanak, és szerintem nagyjából 90 százalékos állapotba fel is hoztuk őket. Főleg azért, mert dolgozott bennük az adrenalin, nagyon akartak, így nem lehetett azt mondani nekik, hogy napokat, edzéseket hagyjanak ki közvetlenül az Eb előtt.

A srácok azt emelték ki az Eb előtt, hogy a sérülések miatt leginkább az volt fájó, hogy nem tudtak versenyen indulni.

Igen, Horvátországban vettük volna részt azon a versenyen, ami az egyik legnagyobb létszámú torna, 2100 fős mezőnnyel, péntektől vasárnapig folyamatosan zajlanak a küzdelmek az ifitől a felnőtt korosztályig, közte olyan sportolókkal, akik az olimpiai szereplésre is esélyesek. Ez a lehetőség most kimaradt.

Nemcsak a vasasos versenyzők miatt lehettél részese az Európa-bajnokságnak, hanem mint a magyar válogatott egyik edzője. Ezek szerint másokra is figyeltél.

Hogyne, ráadásul különös volt a helyzet, hiszen én kumite, azaz küzdelmi edző vagyok, nem formagyakorlat edző, így a kumite válogatott tagjait figyeltem elsősorban. Nagyszerű lehetőségként éltem meg. De bárkinek, akinek segítségre volt szüksége, igyekeztem segíteni, és a kumite válogatottnak edzéseket is tartottam. Nagyon jó érzés volt a csapat mellett dolgozni, nagyon jó hangulat volt a mátraházi edzőtáborban is, ahol együtt volt a kata és a kumite csapat. Figyeltünk egymásra, segítettük egymást. Nagyon jó a kapcsolat az edzők között, ezúton is szeretném megköszönni Anti Zsuzsának és Büchler Zsoltnak a segítséget, a közös munkát. Úgy érzem, ez az edzői csapat nagyon összehangoltan és jól tudott együtt dolgozni, és az eredményeinkkel is elégedettek lehetünk. Formagyakorlatban kadet és junior kategóriában ugyanúgy születtek érmek, mint küzdelemben, összesen két arany- és három bronzéremmel zártunk az Eb-n. Sok ötödik helyünk lett, ami azt jelenti, hogy sokaknál hiányzik még egy kis plusz, ami szükséges az éremhez.

Elég jól nézett ki a BOK-csarnok arénája, a tömött lelátók. Megélted a pillanatot?

Mindenki kitett magáért, a szervezők, a Magyar Karate Szövetség, az önkéntesek, pedig nagyon gyorsan eljött az Európa-bajnokság. Igazából csak kapkodtam a fejemet, gyorsan pörögtek a napok, egyik pillanatban a Vasasban tartottam edzést, a másikban a válogatottban, sűrű időszak volt. Belülről teljesen más megélni egy Eb-t, de próbáltam minden helyzetet megtapasztalni. Igyekeztem a legtöbb időt a bemelegítőben tölteni, figyeltem az edzéseket, miket követnek a külföldi versenyzők, de többször felmentem a lelátóra is, hogy a szurkolók helyzetébe bele tudjam magam képzelni, helyezni. Jó volt látni, hogy a Vasas karatésai közül sokan kijöttek szurkolni a magyar versenyzőknek, nekik és a teljes magyar szurkolótábornak is köszönjük, hogy ott voltak. Nagyszerű volt hallani, amikor felhördült a közönség vagy valakinek a nevét skandálta.

Mit láttál a fiúkon, mennyire voltak elkenődve az 5. hely miatt?

Ők nagyon-nagyon csalódottak voltak eleinte, borzasztóan akarták az érmet. Azért is sajnálták, hogy nem sikerült, mert ez a csapat, függetlenül attól, hogy Dominik sokkal fiatalabb Bálintéknál, nagyon hamar összecsiszolódott, nagyon jó volt közöttük az összhang, sok munkát tettek bele. De látni kell, hogy a rutin tényleg sokat számít, a francia csapat a bronzmérkőzésen kihasználta, hogy már két éve együtt dolgozik. Jövőre Bálint és Gergő feljebb lép az U21-es korosztályba, így visszaáll a régi csapat, Forgács Ricsi csatlakozik hozzájuk, aki kiöregedett a junior mezőnyből.

Azaz a következő korosztályos, U21-es Eb-n is ők indulnak?

Én azt szeretném, ha már ebben az évben felnőtt világkupa-versenyeken indulna a csapat, és az a terv, hogy felnőtt nagydíjakon szerepeljenek rendszeresen.

Tehát annak vagy a híve, hogy minél hamarabb a lehető legmagasabb korosztályban szerepeljenek a fiatalok?

Igen, és ők ezt akarják is, nagyon elhivatottak. A cél a 2022-es budapesti felnőtt világbajnokságra való kijutás!

Ha más vizekre evezünk: szakosztályunk élversenyzője, a már most a felnőttek között szereplő Klement Kármen is sűrű napokat, heteket él meg, te pedig ott vagy mellette a nemzetközi versenyeken. Mi a program a következő időszakra?

Így van, zajlik az olimpiai kvalifikációs időszak, illetve a hazai Európa-bajnoki kvalifikációs időszak is, hiszen szeretnénk kijutni a felnőtt Európa-bajnokságra, amit Bakuban rendeznek. Kármen most vezeti a hazai ranglistát -50 kg-ban, de még behozhatják, ezért lesz fontos a hétvégi pozsonyi nagy nemzetközi verseny is. A jövő héten Salzburgban rendeznek olimpiai kvalifikációs versenyt, azután pedig a következő állomás már – reméljük – az Eb lesz. A szakosztály többi tagja, a fiatalok is folyamatosan versenyeznek, nemrég Szlovéniában jártunk egy nemzetközi viadalon, és hamarosan Németországba utazunk a gyerekekkel. 


Hirdetések