2008.12.29. | Vívás
Sokra hivatott, tehetséges fiataljaink hazai és nemzetközi szintéren egyaránt kitettek magukért, parádés eredményekkel öregbítették a szakosztály hírnevét.

Az év során Szlovenszky István szakosztály igazgató irányítása mellett a kardozókkal Gerevich György, Somlai Béla és Weiperth András foglakozott, a párbajtőrözőket Halla Péter, Németh Árpád és Éder Rita edzette, míg az egészen fiatal 10-12 éve törőzőket a szakosztály igazgató és Gyarmati Béla vezette be a vívás rejtelmeibe.

Gerevich György tragikus nyári halála, pótolhatatlan veszteséget jelentett a szakosztály minden tagja számára. A már sokszor bizonyított Nemcsik Zsolt mellett, ígéretes fiatalok sora bontogatta szárnyait kezei alatt. A Mester halálával rövid időre sok minden bizonytalanná vált, de a tanítványok az ősz folyamán megmutatták, hogy edzőjük a vívó leckéken túl, az emberré válás kacskaringós útján is értő kézzel igazgatta őket. A legméltóbb módon, a páston elért eredményeikkel adóztak emlékének.

Az év legfontosabb eseményén, a pekingi olimpián Nemcsik Zsolt és Szilágyi Áron képviselte színeinket. Ottani szereplésük nem úgy sikerült ahogyan sokan vártuk, de ha félretesszük olimpia centrikus szemüvegünket, akkor sem ők, sem klubtársaik nem szomorkodhatnak egész éves teljesítményük miatt. 
Sőt!

A tavasz során Nemcsik több Világ-kupa viadalon állhatott dobogóra, kétszer pedig annak legfelső fokára. Ősszel térdműtéten esett át, de decemberi OB-n a csapatverseny során társaival együtt már aranyérmet szerzett. Úgy tűnik, hogy a jövőben Szabó Bence segítségével készül fel majd a versenyekre.

Szilágyi Áron nyár elején Las Vegasban Vk bronzérmet szerzett, a balul sikerült olimpia után október közepén kezdte meg a speciális vívó munkát, egy hónapig Németországban készült, ami bevált, hiszen egyéni felnőtt magyar bajnokságot nyert  december közepén. 
Az OB után úgy határozott, hogy Somlai Béla irányítása mellett képzeli el a jövőt. Így csoporttársa lett a tizenhét éves Iliász Nikolásznak, aki már szeptember óta Somlaival készül, és idei éve egészen páratlanra sikeredett. A tavasszal előbb kadet Európa-bajnoki címet, majd junior világbajnoki bronzérmet szerzett. Ősszel sem adta alább, hiszen megnyerte az amszterdami junior Eb-t és dobogóra állhatott a felnőtt országos bajnokság egyéni küzdelmei után is.

Szép jövő előtt áll – a fiúk eredményei mellett talán kicsit kevesebb figyelmet élvező – Pető Réka is, aki tizenkilenc évesen már kétszeres egyéni magyar bajnoknak mondhatja magát. A szakemberek elsősorban robbanékony, „fiús” vívását emelik ki, fizikai téren kiemelkedik a magyar mezőnyből.
Második bajnoki címe kapcsán elmondta: „Gyuri bácsi halála nagyon megviselt. A versenyeken azóta mindig az jár a fejemben, hogy úgy kell vívnom, hogy büszke lehessen rám, ha odafentről lát minket. Érte is küzdök mindig. 
Jelenleg a BSE edzőjével, Boros Györggyel készülök, aki a felnőtt válogatott keretben is az edzőm, vele iskolázom délelőttönként, délután pedig a Vasasban vívok a többiekkel.
Nem tudni mi lesz hosszútávon a megoldás, én mindenképpen szeretnék vasasos maradni. A Közgázon másodéves nappali tagozatos vagyok, próbálom úgy beosztani az órarendemet, hogy jusson az edzésekre is idő.”

Réka - persze egyáltalán nem mellékesen - Amszterdamban junior Európa-bajnoki bronzérmet is szerzett az ősz folyamán.

Fiatal párbajtörőzőinkkel Halla Péter és Német Árpád négy éve kezdett el dolgozni, fejlődésük az idei évben is töretlen volt.
A korosztályos sikerek mellett, hatalmas bravúr a női csapat negyedik helye a felnőtt OB-n.
A kadet korosztályos Kosztyu Andrea harmadik a korosztályában a magyar ranglistán, Bukóczky Bianka pedig ötödik lett egyéniben a felnőtt OB-n.
Jövőre tovább erősödik ez a szakág, hiszen Kulcsár Győző nálunk folytatja edzői pályafutását és tanítványai közül valószínűleg néhány neves vívó is Pasarétre igazol.

Szlovenszky István szakosztály igazgató joggal lehet büszke az idei évre, és nem csak az eredményekre, hanem arra is, hogy a régi hagyományokhoz méltó, vonzó, jó hangulatú műhely kezd kialakulni Budán. 

Mozgóképek a felnőtt OB-ról>>

újabb képek az OB-ról>>

ja

 


Hirdetések