Dobos Sándor, 2020.02.05. | Karate

Négy Vasas-sportoló is ott lesz a budapesti kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságon. Őket kérdeztük arról, hogyan várják a sportág első hazai utánpótlás világversenyét.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Mérő Bálint junior formagyakorlatban (kata), Forgács Tamás U21-es formagyakorlatban, míg a Mérő Bálint, Bán Dominik, Csicsay Gergely összeállítású csapat junior formagyakorlatban vehet részt a budapesti Európa-bajnokságon, amelyet a BOK-csarnokban rendeznek meg.

Rekordlétszámú lesz a torna, 52 ország közel 1500 sportolója jön Budapestre, a magyar színeket harminchat versenyző képviseli az Eb-n. A Vasas sportolói nagyon elszántan készülnek a hétvégére, legutóbb egy válogatott összetartással és közös edzéssorozattal zárták le a felkészülést, ahol természetesen szakosztály-igazgatónk, a válogatott edzőként is dolgozó Egri Tamás is ott volt. Ezen a héten ismét a Vasasban készülnek a fiúk a pénteki rajtra.

Csicsay Gergely, kata csapatunk tagja azt mondja, maximálisan felkészültek az Eb-re. A hármasban egyébként a tavalyi szezonig Forgács Richárd volt a harmadik ember, de ő „kiöregedett” ebből a korosztályból, helyét Bán Dominik vette át.

„Már nagyjából négy-öt hónapja dolgozunk ezen a csapaton, és nagyon szerencsés volt, hogy miután Dominik bekerült, könnyen beilleszkedett, nem kellett a nulláról indulnunk. A felkészülésünk során akadt egy-két kisebb-nagyobb sérülés, ez kicsit hátráltatott minket, nem tudtunk versenyre menni. Bemutatóztunk viszont nemrég, és én úgy érzem, tökéletes formában vagyunk. A munka legnagyobb részét elvégeztük, legutóbb a válogatott edzőtáborában, összetartásán is hozzátettük, amit még kell.”

Kérdés, mit jelent majd a fiúk számára a hazai pálya, és mivel lennének elégedettek.

„Nagyon sok ember jön majd ki nekünk szurkolni, figyeltem a jegyeladásokat is, elég jól fogynak, és ez jó hír. Minket ösztönöz, ha több ismerős, barát, csapattárs van a lelátón, a dániai Európa-bajnokságon például, ahol harminc taggal voltunk kint, sokkal nagyobb energiát tudott adni az ő jelenlétük. Igaz, verseny közben teljesen ki tudjuk szűrni a külső körülményeket, olyankor csak a teljes sötétség uralkodik jó értelemben. Az esélyek? Nagyon szeretnénk egy érmet nyerni, és nyilván minél fényesebbet, ha erre lesz lehetőségünk. Ezért fogunk mindent megtenni” – mondta Csicsay Gergely.    


Mérő Bálint, Bán Dominik és Csicsay Gergely

A sportág 2019-ben átesett egy szabályváltozáson, azóta pontozásos lett kata szakág is, nem egymás ellen vívnak a csapatok, hanem mindenki bemutatja a gyakorlatát a selejtezőben. Ezúttal két ágon zajlik majd a verseny, a két ág első négy helyezettje jut a következő körbe. A fiúk csapatban szombaton reggel kezdenek, a bronzért még a délelőtti program végén küzdenek az érintettek, a döntőt viszont este rendezik.

„Hetven százalékban a technikát pontozzák, de azt is figyelik, mennyire atletikus a gyakorlat” – tudtuk meg Gergőtől.

Mérő Bálint tehát egyéniben és csapatban is ott lesz az Európa-bajnokságon.

„A csapat felkészülését hátráltatták a kisebb-nagyobb sérülések, így sajnos nem tudtunk versenyre utazni, de ennek ellenére hamar összeálltunk, és nagy segítséget jelentett, hogy korán eldőlt, a szövetség minket indít az Európa-bajnokságon. Tavaly az 5. helyen végeztünk az Eb-n, és azt figyeltem meg, hogy nagy energiák szabadultak fel az összes formagyakorlatunk során, erre számítok most is. Az ellenfelek háromnegyedét ismerjük, de ez semmit sem jelent, hiszen csak magunkkal foglalkozunk. Szerintem sok minden benne van a levegőben, és bízunk abban, hogy a hazai közönség támogatása is minket segít.”

Ami az egyéni versenyt illeti:

„A körülményekhez képest jól sikerült minden. Volt egy sérülésem, de szerencsére könnyen ki tudtam belőle jönni és tudtam egy elég jó kvalifikációs időszakot teljesíteni. Úgy érzem, jó formában vagyok, és ha a maximumot nyújtom, akkor egy éremközeli eredményben bízom.”


Mérő Bálint eltökélten várja a rajtot

A kérdésre, miszerint mennyire dobja fel a hazai közeg, így válaszolt Bálint:

„Én nagyon szeretem, ha a barátok, szülők előtt versenyzem, motivál és egyébként is szeretem, ha nagy a nyomás. Minden magyar sportolónak különleges élmény hazai környezetben küzdenie, személy szerint nagyon várom, hogy kezdődjön az Európa-bajnokság.”

Bán Dominik 14 évesen tagja a csapatnak (ebben a korosztályban 16-17 évesek versenyeznek alapvetően), ő a legfiatalabb a srácok közül, de roppant tudatosan és éretten közelít a mostani kihíváshoz.

„Úgy érzem, hogy a felkészülésből kihoztuk azt, amit lehet, a sérülések ellenére. Legutóbb a BVSC-nél járhattunk, ahol bemutattuk a gyakorlatunkat, és a válogatott edzőinek a megerősítése alapján szeretnénk érmet szerezni az Európa-bajnokságon. Nem stresszel az, hogy itthon van az Eb, sőt, inkább örülök annak, hogy végre többen láthatják azt, mivel is töltjük az időnket. A karate is jobban meg tudja magát mutatni a hétvége során, ez is fontos. Tényleg nagyon örülnénk, ha összejönne egy érem.”

Ami pedig a csapatba illeszkedést illeti, Dominik szerint nem volt nagyobb probléma ezzel, egyként küzdenek a fiúk a célokért.

„Csak eleinte volt kicsit nehézkes a helyzetem, mert túl sok információt kaptam egyszerre, így kellett egy kis idő, amíg ezeket elsajátítottam. Szerintem egész jól sikerült az összeszokás, segítjük és támogatjuk egymást.”

A junior korosztályon kívül a Vasas SC érdekelt az U21-es mezőnyben is, hiszen egyéni katában Forgács Tamás is ott van a mezőnyben.

„Nekem ez az utolsó korosztályos Európa-bajnokságom, szóval már emiatt is nagyon motivált vagyok. Szeretem, ha a versenyeimen ott vannak a barátok, családtagok, ismerősök, mert akkor van bennem egy bizonyítási vágy. Most is szeretném ezt kielégíteni, de azért a verseny alatt csak tudat alatt vannak ott a szurkolók, olyankor teljesen kizárjuk a körülményeket.”


Forgács Tamás U21-es korosztályban indul

S mi a helyzet az esélyekkel – kérdeztük Forgács Tamást.

„A felkészülés nem volt egyszerű, kicsit göröngyös volt az út, de kisimult, és mentálisan nagyon összeszedettnek érzem magam, nagyon inspirál ez a mostani Eb. A taktikai oldal is rendben van, fizikálisan kell kihozni a maximumot magamból. Hála az égnek, vannak már tapasztalataim Európa-bajnokságokról, nagy nemzetközi eseményekről, ilyenkor ezek is számítanak. Azt várom magamtól, hogy az elődöntős fordulóig mindenképp eljussak, aztán meglátjuk, utána mi lesz a helyzet. Én egyébként jobban szeretek pontozásos lebonyolításban versenyezni, mert itt lekerül rólunk az a teher, hogy egy konkrét ellenféllel kell küzdeni. Katában egyébként is egy kicsi befelé fordulunk, magunkra figyelünk, ehhez jobban passzol a pontozás, én örülök a mostani rendszernek.”


Az Eb programja:

Péntek (02.07.):

Selejtezők:

9:00 – Egyéni formagyakorlat/kata (kadet, junior, U21 férfi, illetve női)
15:00 - Vigaszág (összes súlycsoport)

Döntők:
16.30 – Egyéni formagyakorlat/kata (kadet, junior, U21 férfi, illetve női)
19.15 – Megnyitó ünnepség

Szombat (02.08.):

Selejtezők:
9:00 – Csapat formagyakorlat/kata (férfi, női)
14.30 – Vigaszág (összes súlycsoport)

Döntők:
17.30 – Csapat formagyakorlat (férfi, női)


Hirdetések