Dobos Sándor, 2020.02.02. | Jégkorong

A Vasas SC ötödik alkalommal képviselteti magát a világ legnagyobb utánpótlás tornáján Québecben, egyik játékosunknak lehetősége nyílik még egy hónapot a tengerentúlon töltenie.

Immár hagyományosan utazik Kanadába a Vasas SC küldöttsége a világ legnagyobb utánpótlás eseményére, amelyet ebben az évben 61. alkalommal rendeznek meg Québecben. Ezúttal a 2007 és 2008-as születésű játékosok kis válogatott kerete utazhat, most a „B” kategóriás kiírásban veszünk részt február 14. és 24. között.

„Ötödik alkalommal utazunk Kanadába, most tizenhat játékossal, akik között ezúttal is vannak más egyesületekből érkező gyerekek. Korábban is nyitva hagytuk ennek lehetőségét, Győrből, Miskolcról, Jászberényből is jött egy-egy játékos például. Idén is az a célunk, amellett, hogy a gyerekek minél több és hasznos élményhez jussanak, hogy két tornamérkőzést nyerjünk. Az szép eredmény lenne, mert a mostani is erős mezőnynek tűnik, próbáljuk a legtöbbet kihozni magunkból. Bizakodó vagyok. De a lényeg, ahogyan említettem is, hogy a gyerekek a jégen és a jégen kívül is élményekhez jussanak” – mondta Hoffmann Attila edző, aki Jókai Gáborral készíti fel a gyerekeket a tornára.

„Két különlegessége van a mostani útnak: egyrészt először tudjuk elvinni a gyerekeket egy NHL-mérkőzésre, az ottani magyar konzul segítségével, Ottawában nézzük meg a Montreal Canadians vendégjátékát. A másik érdekesség, hogy Kiss Patrik a túra végén Kanadában marad, Montrealban a Somang Hockey fejlesztőtáborában tölthet el egy hónapot, emellett az ottani egyik iskolába jár majd. Ő már tavaly is kint járt ezen a tornán. Ezek nagyon jó előjelek, talán ez lesz a legkülönlegesebb, legizgalmasabb részvételünk” – tette hozzá Hoffmann Attila.

A Vasas először egy francia csapattal játszik majd, és ha nyer, egy olasz-brit párharc győztesével folytatja.


Kiss Patrik: „Nagyon hasznos lesz ez a hónap”

Még csak 12 éves, de roppant elszánt és nagyon éretten nyilatkozik Kiss Patrik, aki már tavaly is ott volt a PeeWee-tornán, most pedig annál a Somang Hockey-nál készülhet, amely műhely kiváló kapcsolatot ápol a Vasassal. A kiutazó keret edzőmeccset játszott U14-es csapatunkkal vasárnap, az edzés előtt beszélgettünk Patrikkal.

Tavaly már jártál a PeeWee tornán, tudtad hasznosítani a kint látottakat itthon?
Nagyon sokat tanultam kint, például azt, hogy nekünk magyaroknak még nagyon sokat kell tanulni ahhoz, hogy elérjünk egy bizonyos szintet. A taktikában is sokat kell fejlődni, meg egyénileg is. Szerintem be tudjuk hozni a lemaradást, de ehhez nagyon sok odafigyelés kell, koncentráció és rengeteg edzésmunkára van szükségünk.

Nagyon elhivatott vagy, úgy tűnik, tényleg a hokival akarsz foglalkozni.
Igen, nagyon szeretnék.

Hogy jött ez a mostani lehetőség?
Az előzményeket annyira nem tudom, de anyáék egyszer csak mondták, hogy lenne lehetőség egy hónapot Kanadában töltenem. Ha szeretnék, de nem muszáj.

Nyilván igent mondtál.
Igen, mondtam, hogy maradnék. Elkezdtem gondolkodni, milyen lehet ott, és szerintem nagyon jó lesz. Tavaly is jól éreztem magam, modern volt minden. Az iskoláról is beszéltünk, nagyon szigorúak, tudom majd fejleszteni az angolt is. Sok lehetőségem van azzal, hogy kiutazhatok, és ha kötök most barátságokat, azok később is hasznosak lehetnek.

Milyen poszton is játszol?
Hátvédként.

Miért pont ezen?
Mikor Hofival még EK-ban voltunk, eleinte csatárt játszottam, de egyszer lementem emberhátrányba, és akkor mondtam neki, hogy nagyon tetszik ez a poszt. Azóta hátvédként játszom, azt jobban is szeretem, de csatárként is bevethető vagyok.

No és izgulsz?
Eléggé, mert egy hónapig nem láthatom a családot, meg nagyon más környezetben leszek. Nem tudom, milyenek lesznek például az ételek a családnál.

De már ismered őket.
Igen, elég jól ismerem őket, jártam már náluk, rendesek nagyon.

Mi a helyzet a sulival?
Még nem tudok sok mindent róla, csak azt, hogy reggel felkelek, elmegyek edzésre, utána busz visz engem az iskolába. Tanulok négy-öt órát, onnan megint busz visz edzésre, aztán ha vége van, megint jön értem és hazavisz.

Mi a helyzet a Vasassal a bajnokságban, milyen a ti csapatotok?
Hát, az összhang viszonylag megvan. A taktikát nagyjából tudjuk, jól játszunk, jó a passzjáték. Csak egy baj van néha, fizikailag ügyesek vagyunk, de a „toronyban”, a fejekben kell rendet rakni. Ezt kéri tőlünk mindig Norbi is (Fekecs Norbert edző – a szerk.). Mentálisan nem vagyunk még topon, de azért ezt rendbe tudjuk tenni. Kint két korosztályban is fogok játszani, a 2007-esekkel és 2008-asokkal, és a 2006-osokkal is fogok játszani. Már várom.


A Vasas SC első mérkőzései:

Február 16., vasárnap: Vasas SC–Megéve (francia)
Február 18., kedd: Vasas SC–Megéve (francia)/Veneto (olasz)–Swindon Pumas (brit)

A Vasas SC kerete a québeci tornára:

Drexler Hugó, Hajas Bence, Kálmán Vilmos, Chlepkó Ágoston, Gbilimou Márk, Buczkó Zalán, Pusztai Barnabás, Pőcze András, Wunder Bendegúz, Horváth Benedek, Angyaláti Ábel, Rápolthi Kende, Oravecz Marcell, Trajcsik Dávid, Kiss Patrik, Papp Zsolt.

Edzők: Hoffmann Attila, Jókai Gábor


Hirdetések