Jenkei Dániel, 2020.01.31. | Úszás

Fontos nemzetközi versenyen vettek rész paraúszóink Splitben, ahol egy újabb vasasos versenyző számára került reális közelségbe a paralimpia.

A hódmezővásárhelyi edzőtáborból egyenesen Splitbe buszoztak múlt hétvégén Szabó Álmos paraúszó tanítványai, a 13 órás utazás pedig érhetően eléggé megviselte a társaságot. Ettől függetlenül szombaton már az előfutamokban kellett helytállniuk a Vasas-versenyzőknek.

A Szabó-műhelyt a három biztos paralimpiai résztvevő (Illés Fanni, Pap Bianka, Száraz Evelin) mellett Payer Kata és Szabady Ádám képviselte, de ott volt Horvátországban paralimpiai bajokunk, Tóth Tamás is, aki természetesen szintén a tokiói játékokra készül.

Az Illés-Pap-Száraz trió „munkából úszta végig” a versenyt, nagyon komoly edzésterhelés után, náluk most nem az időeredményeken volt a hangsúly, de ennek ellenére részükről is születtek egyéni csúcsok és érmek, de ami a legfontosabb, Szabó Álmos szerint a januári időszakhoz képest kifejezetten jó formában vannak mindhárman.

Payer Kata 400 gyorson az egyéni legjobbját úszta meg, és közeledett a paralimpiai A-szinthez, de ehhez még hiányzik néhány másodperc. Kvótaszerzési lehetőségek még maradtak, egészen augusztus 2-ig van lehetőség, de Kata egyébként a jövő embere, hiszen mindössze 14 éves.

A legkellemesebb meglepetést Szabady Ádám okozta, akiről eddig kevesebbet hallottunk, Splitben azonban igencsak berobbant a paraúszó köztudatba. A verseny előtti hetekben a hódmezővásárhelyi edzőtáborban tudatosan készültek a 100 hátra, de az még Szabó Álmost is meglepte, hogy 1 perc 24 másodperces időt úszott. Ez olimpiai szintet és világranglista 15. helyet ér. Ebben a számban van másik magyar versenyző, de Szabady Ádám mostani úszásával esély nyílt számára a paralimpiai részvételére, sőt arra is, hogy magyar mixváltó indulhasson Tokióban.
 


Tóth Tamás ezúttal kevesebb számban állt rajthoz, de azokban szépen hozta magát, 1 arannyal és 1 ezüsttel zárta a viadalt.

A Vasas SC paraúszói a következő három hétben itthon készülnek, majd Szabó Álmos vezetésével közel egy hónapra egy törökországi edzőtáborba költöznek. Ezt követi majd a Duna Arénában a magyar bajnokság, illetve április 7-én jön egy fontos világkupa-verseny Sheffieldben.

 


Hirdetések