Jenkei Dániel, 2019.12.16. | Úszás

Kaposváron Sós Dániel magyar bajnok lett, de ezen kívül is remek vasasos eredmények születtek a rövidpályás országos bajnokságon.

 

Jött, látott és győzött. A Floridában tanuló Sós Dániel éppenhogy beesett Kaposvárra a rövidpályás országos bajnokságra, hogy aztán remekeljen a vegyesúszó számokban.

Már 100 vegyesen is látszott, hogy jó formában van, de ott végül egy hajszállal lemaradt az aranyról, másnap viszont megnyerte a bajnoki címet 200 vegyesen, 1:54,95-ös, óriási egyéni csúccsal, olyan ellenfeleket maga mögé utasítva, mint Cseh László és Verrasztó Dávid.

Azért, hogy a keretes szerkezet meglegyen, a végére 400 vegyesen is összejött egy ezüst, így Sós Dániel igazán remek országos bajnokságot zárt. Hogy ő maga pontosan hogyan élte meg a kaposvári napokat, arról hosszabban is beszélgetünk vele hamarosan.
 

fotó: MÚSZ
 

Szabó-Feltóthy Eszter az USA helyett Glasgow-ból, a rövidpályás Eb-ről érkezett a mostani versenyre, amelyen 400 vegyesen egyéni csúccsal ezüstérmet tudott nyerni, a másik erős számában, 200 háton pedig harmadik lett. Ez azért is nagy dolog, mert a két döntő között mindössze egy óra telt el.

- Kicsit nehezen rázódtam bele az országos bajnokság ritmusába az Eb után, eleinte kicsit fáradt is voltam, de a számomra legfontosabb napra össze tudtam szedni magamat. Azért a 400 vegyes és a 200 hát közvetlenül egymás után nagyon kemény volt, szerintem ez látszott is rajtam a második úszás után, adtak is gyorsan egy kis izotóniás italt a parton, de nagyon örülök, hogy összejött a két érem és azok az idők, amiket szerettem volna úszni.


Kutasi Máté, a 200 mell nagymedencés magyar bajnoka ezúttal második lett a nagy rivális Horváth Dávid mögött ebben a számban.

- Tudok örülni az ezüstnek is, függetlenül attól, hogy nem élveztem annyira a versenyt, valahogy hiányzott belőlem az az erő, amit máskor érezni szoktam. Mindenből pont annyit úsztam tizedre, mint tavaly, kicsit jobb kellett volna, hogy mondjuk 200 mellen megelőzzem Horváth Dávidot. Egy állomásként fogom fel ezt az ob-t, dolgozom tovább, és a hétvégi győri cikluszárón szeretnék nagymedencében egyéni csúcsot úszni kétszázon.


Végül a váltókról, amelyek során a női mezőnyben két szép dobogós helyezést is elértünk, 4x100-as női vegyesváltónk második lett, míg 4x50-en a harmadik helyen végzett a Vasas SC.
 


Dr. Egressy János, a Vasas úszóinak vezetőedzője kicsit már olimpiai szemüvegen keresztül is értékelt:

- Sós Danival kezdeném, aki azért jócskán meglepte a magyar mezőnyt, a mostani eredményei reálissá teszik számára az olimpiai szint megúszását, amelyre elsősorban 200 vegyesen lehet majd esélye tavasszal. Részben engem is meglepett a teljesítménye, de azért a közelmúltbeli nagymedencés eredményein látszott, hogy jó formában van, ráadásul Amerikában a yardos versenyek miatt sokat gyakorolják a fordulókat, ebből pedig komoly előnyt tudott kovácsolni rövidpályán a magyar mezőnyben.
Szabó-Feltóthy Eszter tanulási céllal vett részt az Eb-n, nagyon sűrű hetei vannak, de szépen megoldotta a feladatát most is, pedig nagyon kevés pihenője volt a két fő száma között. 400 vegyesen egyéni csúcsot ért el, és még Hosszú Katinka elismerését is kivívta ezzel. Eszternek a március végi nagymedencés ob-n 200 háton kell megpróbálnia elérni az olimpiai szintet.
Kutasi Máté néhány tizeddel elmaradt 200 mellen az egyéni legjobbjától, emiatt maradt bennünk egy kis hiányérzet, de a fókusz nála is az 50-es medencén van, meg kell céloznia a nagyon erős olimpiai szintet a fő számában.
Galamb Szimonetta is úszott egyéni csúcsot, emellett pedig kiemelkedő szerepe volt a két váltóérmünkben. Neki a májusi budapesti Eb-re való kijutás lehet a nagy cél. Okos Ákos 200 mellen nagyot lépett előre, közel három másodpercet javult, Molnár Nóra pedig újoncként tudott érmes váltóban úszni.
Az ob után most nincs leállás, hiszen jön a győri cikluszáró verseny, majd a két ünnep között is folytatódnak az edzések. A 2020-as évben előbb belföldön edzőtáborozunk, majd Törökországban töltünk három hetet, az országos bajnoki felkészülés jegyében.

 

Vasasos eredmények a rövidpályás országos bajnokságon:
200 vegyes: 1. Sós Dániel
100 vegyes: 2. Sós Dániel
400 vegyes: 2. Sós Dániel
400 vegyes: 2. Szabó-Feltóthy Eszter
200 mell: 2. Kutasi Máté
4x100 vegyesváltó: 2. Vasas SC (Szabó-Feltóthy Eszter, Szabó-Feltóthy Laura, Galamb Szimonetta, Horváth Lili)
200 hát: 3. Szabó Feltóthy Eszter
4x50 vegyesváltó: 3. Vasas SC (Szabó-Feltóthy Eszter, Szabó-Feltóthy Laura, Galamb Szimonetta, Molnár Nóra)
50 hát: 4. Galamb Szimonetta
100 hát: 4. Galamb Szimonetta
4x50 mix vegyesváltó: 4. Vasas SC (Galamb Szimonetta, Sós Dániel, Kutasi Máté, Molnár Nóra)
50 pillangó: 5. Galamb Szimonetta
200 vegyes: 5. Szabó-Feltóthy Eszter
200 mell: 5. Okos Ákos
200 mell: 5. Szabó-Feltóthy Laura
200 gyors: 6. Sós Dániel
100 vegyes: 7. Galamb Szimonetta
400 vegyes: 7. Labán Eszter
4x100 vegyesváltó: 7. Vasas SC (Sós Dániel, Kutasi Máté, Gulyás Marcell, Okos Ákos)
100 mell: 8. Kutasi Máté

Hirdetések