Jenkei Dániel, 2019.11.25. | Vívás

A hétvégén női kardban és férfi párbajtőrben is elindult a világkupa-szezon, ráadásul most már mindent olimpiai kvalifikációs szemüvegen keresztül kell szemlélni.

Kezdjük a hölgyekkel: a Közép-franciaországi Orleans adott otthont a női kardozók szezonbeli első világkupa-viadalának.

A Vasast Katona Renáta képviselte, aki az egyéni verseny selejtezőit sikerrel vívta meg, és felkerült a szombati főtáblára. Itt azonban Pozdnyakova, az orosz klasszis túl nagy falatnak bizonyult számára, így versenyzőnk az 56. helyen végzett.

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából azonban egyértelműen a csapatverseny a fontos, a női kardválogatott számára pedig reális az esély a Tokióba való kijutásra.

Orleansban negyedik helyen végzett a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár négyes, amely jó eredmények mondható.

A mieink előbb a németeket verték 45-38-ra, Katona Renáta remek vívásának is köszönhetően, majd az olaszokat sikerült legyőzni. A négy között az oroszok ellen nem volt esély, és végül a nagy rivális ukránokkal szembeni bronzcsatát is elveszítettük, de összességében nem lehet ok panaszra.

Folytatás két hét múlva Salt Lake City-ben.

Egy másik európai helyszínen, Bernben is fontos világkupa-viadalt rendeztek, itt a férfi párbajtőrözők szerepeltek.

A vasasos különítményből egyéniben Nagy Dávid és Bányai Zsombor került a főtáblára, ott azonban mindketten nagyon szoros, egytusos vereséget szenvedtek. Ezzel Bányai 48., Nagy pedig 58. lett. A selejtezőben búcsúzó Bakos Bálint 81., Koch Máté pedig 174. helyen zárt.

A vasárnapi csapatversenyben sem volt sok örömre okunk, egyrészt azért, mert ezúttal nem került be vasasos versenyző a magyar négyesbe, másrészt azért, mert a csapat végül nagy küzdelemben a kilencedik helyen végzett, ami nem jó hír az olimpiai részvételt illetően. Persze itt is lesz még javítási lehetőség…


Hirdetések