Dobos Sándor, 2019.10.10. | Kosárlabda

A Vasas Akadémia felnőttcsapatához ezen a nyáron egyetlen játékos érkezett „kívülről”, a Honvédtól tette át székhelyét a rutinos Debreceni Dániel, akinek a palánk alatt van a legtöbb feladata. A hazai kosártársadalom csupaszív játékosként ismeri, aki nagy szenvedéllyel beszélt az idei szezon (új) kihívásairól is. Férficsapatunk egy vereséggel és egy szép győzelemmel kezdte az NB I/B Piros-csoportjának küzdelmeit. Danit arról kérdeztük, hogy érzi magát piros-kék mezben.

„Tavaly a Honvédban játszottam, de nem minden úgy alakult, ahogy szerettem volna, a csapatban betöltött szerepemet nem éreztem teljesnek, így telt múlt az idő, és kezdett világossá válni, hogy ennek újra váltás lesz a vége” – mesélte a korábban a MAFC színeiben az A-csoportban is játszó, emellett a TF-Budapestben és Tiszaújvároson is szereplő center. „Az egész szezon nyögvenyelősre sikeredett, egy idő után kiderült, hogy nem számolnak velem hosszú távon. Én viszont – bár korábban gyakran váltottam csapatot, nem mindig azért, mert szerettem volna – nem akarok már nagyon vándorolni, fontos a kiszámíthatóság és tervezhetőség, akár a játékoskarrieremen túli időre is. Faragó Petit már régóta ismerem, játszottam ellene, amikor ő Bonyhádon játszott, illetve pár éve személyi edzéseket tartott nyaranta, és jártam nála az egyik évben. Szóba elegyedtünk, én is meséltem neki a helyzetemről, ő is mesélt arról, milyen munka folyik a Vasasban, kialakult egy kölcsönös érdeklődés.”

Kérdés, hogy ez az érdeklődés mikor öltött testet „papíron” is.

„Később volt egy nagyjából egyórás beszélgetésem Harald Stein szakmai igazgatóval, Mészáros Zalán szakosztály-igazgatóval és Petivel, ahol elmondták, mi a következő három-öt évben a Vasas Akadémia koncepciója, hogyan gondolkodnak, és adott esetben nekem mi lehet ebben a szerepem. Felvázoltak számomra is egy két-hároméves tervet, és az önmagában imponáló volt, hogy nem egy egyéves szerződés körvonalazódott. Ennek azért is örültem, mert nem szerettem volna már vidéken játszani. A beszélgetés után három nappal újra beszéltünk, és egy olyan 2+1 éves szerződést ajánlottak, ami rendkívül jól esett, főleg az a bizalom, amivel tekintettek, tekintenek rám. A Honvéddal becsülettel végignyomtam a szezont, holott felajánlották, hogy nem kötelező edzésre járnom. Úgy láttam jónak, hogy lenyomjam, aztán Petivel és a fiatalokkal júniusba elkezdtük a közös edzéseket. Már előtte is készültem Ujhelyi Gyula erőnléti edző programjával, és Peti is összeállított egy labdás egyéni programot, nem unatkoztam a nyáron.”

Debreceni Dániel Faragó Péter mellett a német Stephen Arigbabuval is együtt dolgozhat, mondani sem kell, hogy a korábbi 166-szoros válogatott center szakértelme mit jelenthet a gyakorlatban.


Fotók: Bornyi Márton

„Stephen nem akárki, óriási dolognak tartom, hogy vele is együtt dolgozhatok, ráadásul ő éppen azon a poszton volt klasszis, ahol én is játszom, sokat tanulhatok tőle. Emellett Faragó Peti ambícióit és lelkesedését is látom, ismerem, nagyon intenzív és sikeres edzői karrier várhat rá, mert folyamatosan képezi magát, nagyon komolyan veszi a munkáját.”

A Vasas Akadémia tavaly a 7., azt megelőzően a 2. helyen zárta az NB I/B Piros-csoportját, most a mezőny még kiegyensúlyozottabb. Hova érhet oda a társaság?

„A szezon előtt megkérdezte Peti a játékosokat, így engem is, hová várjuk magunkat. Én mindig az átlagosnál pozitívabban látom a világot, ezt tudom magamról, de ettől függetlenül is reálisnak tartom, hogy éremért küzdjünk a végén. Sok tehetséges fiatal van a csapatban, a szakmai háttér adott, kíváncsian várom a szezont, mindenesetre az, hogy ezt a nagyon erős Nyíregyházát le tudtuk győzni, egy nagyon jó jel” – válaszolta meg a kérdést a 27 éves kosaras.

Korából adódóan persze nem csupán az 5-ös pozícióban lesz/van feladata Debreceni Dánielnek, hanem a csapat fiatal tagjainak „terelgetése” is ott szerepel a feladatlistában.

„Ez ki is lett mondva, egyfajta mentorként is kell tevékenykednem, a fiatalokat kell vezetnem, támogatnom. Hatodik, hetedik éve játszom ebben a bajnokságban, kialakult már rólam egyfajta kép, a munkamorálomat ismerik sokan, tudják, hogy a szívemet-lelkemet kiteszem a pályára az edzésen és a meccseken is. Azt gondolom, lelkesedéssel, odaadással sok mindent lehet kompenzálni. Nagyon jó volt azt megtapasztalnom, hogy a fiatalok is lelkesek, tisztelettudóak, és ha látják rajtam is az alázatot, akkor az talán őket is tovább sarkallja a munkára. Petinek nem titkolt céljuk volt a szerződtetésemmel, hogy Andrássy Gézát és Kelenföldi Domát kicsit semlegesítsék. Ők nem klasszikus 5-ös játékosok, majd én küzdök a palánk alatt, így nekik több lehetőségük lesz az érvényesülésre. Ők is felszabadultabban tudnak játszani, ami a csapat javát szolgálja majd.”

A Vasas Akadémia eddig két mérkőzést játszott a bajnokságban, Salgótarjánban az újonc győzött, a Nyíregyházát viszont sikerült legyőzni a Kánai úton. Debreceni Dániel előbb 6, majd 9 pontot szerzett, emellett már 13 lepattanónál jár.


Hirdetések