Dobos Sándor, 2019.08.14. | Jégkorong

A Schiller-Vasas HC második szezonját kezdi az Erste Ligában (az első bajnokit szeptember 13-án rendezik Brassóban), szakosztály-vezetőnk szerint a Vasas projektje továbbra is unikum, a tisztán magyar keret kiváltképp, a Jégcentrumban nemcsak klubunk, hanem a magyar jégkorong jövőjéért is dolgoznak. A fiatalok – köztük az utánpótlásból folyamatosan felkerülő játékosok – pedig megértették, miről is szól ez a történet.

Milyen volt az első „felnőtt év”, megérte-e ebbe az egészbe belevágni? Kérdezem ezt sportszakmai és érzelmi tekintetben is.

Ha az érzelmi oldalról közelítjük meg, akkor természetesen megérte belevágni, de nyugodtan mondhatom, hogy sportszakmai értelemben is, sőt. Visszatekintve az elmúlt egy évre, most úgy érezzük, hogy minden percét élveztük, de azért szezon közben rengeteg olyan alkalom volt, amikor kicsit elgyengültünk, megtorpantunk, és átmenetileg nem tudtuk a megoldást vagy a kiutat. De az, hogy túléltük az első évet, hogy rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, hogy az idei keretünk erősödött, hogy a játékosok jönnek velünk tovább a megkezdett úton, óriási öröm, így ezek fényében viszonylagos nyugalommal tudjuk elkezdeni a második évünket.

Sok mindenen kell változtatni a tapasztalatok és az elmúlt egy év alapján, vagy csak finomítani kell az elképzeléseken?

A koncepciónk szemernyit sem változott, továbbra is a fiatalokra, a magyar fiatalokra, a Vasas neveltjeire fókuszálunk. A szakmai stáb folyamatosan tudja rotálni az U20-as csapat játékosait is az Erste Ligában, de várható, hogy az U18-ból is szerepet kapnak majd néhányan. Az, hogy felnőtt csapatot indítottunk tavaly, nagyon sok pozitív hatással bírt. Elég csak azt megemlítenem, hogy nagyon nagy volt az érdeklődés a klub iránt, sokan akartak csatlakozni hozzánk, így U16-os, U18-as, U20-as válogatottakat is sikerült igazolnunk. Meghirdettünk egy koncepciót, és tényleg azt csináltuk, amit mondtunk, ez pedig sok mindenkinek, köztük a fiatal tehetségeknek is vonzó volt, és most is vonzó. Azok, akik már tavaly is a csapat tagjai voltak, komolyodtak, mára végleg elhiszik, és megértik azt, amiről a mi történetünk szól. Amikor először beszéltünk nekik vagy a külvilágnak a terveinkről, többen is szkeptikusak voltak, kétkedtek, azt mondták, ez zsákutca vagy egy szakadék, amibe beleugrunk. De az ejtőernyő végül mégiscsak kinyílt! Igazából mi az elmúlt nyolc-kilenc évből vizsgázunk, nemcsak saját magunk elé tartunk tükröt, hanem az egész sportág vagy ha úgy tetszik, az egész magyar sport felé. Felnőtt egy olyan generáció, amely már a TAO jótékony hatásait kell, hogy érezze. Most lehet megmérni, ez a rendszer hatékony-e, járható-e. Itt van egy 25 fős magyar keret, amely ezt a kérdést eldöntheti.


Szuper Levente szakosztály-igazgató

Mit láttál a srácokon, az ő fejlődésükön, épülésükön is megfigyelhető az érettség?

A fiúk megértették, mit jelent profi sportolónak lenni. Azok is megértették, akik abbahagyták a játékot, hiszen belátták, hogy nem biztos, hogy bele tudják tenni azt, ami szükséges ehhez a szinthez. Ladányi Balázzsal, Revák Zoltánnal vagy operatív igazgatónkkal, Pehl Berivel folyamatosan beszéltünk a fiúknak arról, más és más aspektusból, hogy mit kell tennie egy profi sportolónak azért, hogy megbecsüljék, hogy értékeljék őket, hogy minél többen kijöjjenek őket megnézni. Azt is éreztettük velük, hogy mi pontosan tudjuk, mit érdemel egy profi sportoló, milyen bánásmódot, törődést, szeretetet kaphat tőlünk, a menedzsmenttől. Nagyon jó párbeszéd alakult ki a vezetés, a szakmai stáb és a játékosok között, mindenki felismerte, hogy a saját részét hozzá kell tennie a közös ügy érdekében. A fiúknak a mérkőzéseken és edzéseken túl a pályán kívüli hozzáállásukkal is példát kell mutatniuk, óriási munka ez. Meg kellett érteniük, hogy az is feladatuk, hogy népszerűsítsék a klubot, a Vasast, a sportágat, saját magukat. Meg kell tanulniuk nyilatkozni, megjelenni, minden egy folyamat része. A szakmai stábnak – ugyanúgy, ahogy eddig – a jövőben is türelemmel és bizalommal kell ehhez a projekthez közelítenie. Nekünk pedig mindent meg kell tenni a játékosokért, emellett – tetszik, nem tetszik – el kell adni ezt a koncepciót. Mi úgy gondoljuk, hogy nagyon erős és értékes a mi történetünk, az, hogy csak magyar játékosokkal, fiatalokkal, ráadásul egy ilyen gyönyörű létesítményben működünk. Ez a magyar sport egészét tekintve is érték. És tényleg boldog vagyok, hogy a fiúk mindezt megértették, és együtt fejlődtünk az első évben.

Hogy fogsz megküzdeni azzal a természetes igénnyel, ami a szurkolók, de talán a játékosok és a szakma részéről is érkezik: jobban kell szerepelni a második évben, akár pontokban, akár a helyezést illetően?

Mindannyian roppant kíváncsiak vagyunk arra, hogyan folytatjuk tovább a szereplésünket, képesek leszünk-e minden tekintetben szintet lépni ahhoz képest, ahol tavaly befejeztük. Képesek leszünk-e több nézőt behozni a Vasas Jégcentrumba, képesek leszünk-e több pontot szerezni, sikerül-e újabb szponzorokat, támogatókat a csapat mellé állítani. Ezek egyenesen arányosak, egymásból következnek. Tavaly a csapat 70-80 százaléka újonc volt, idén már nem ez a helyzet. Amerikában az első profi szerződés hároméves, amiből mindig a második a vízválasztó, az mutatja meg valójában, hogy hol is tartasz. Az első éved eltelik valahogy, szokod a környezeted, belerázódsz vagy épp a szezon végén levonod a következtetést, ha nem bírod a nyomást, vagy nem érzed ezt az utazást. Nekünk is vízválasztó lesz ez az év, kiderül, van-e létjogosultsága ennek a történetnek. Mi – látva különösen az első szezon derekát és végét – úgy gondoljuk, hogy van. A tavalyi újoncokban van már 50 meccs, csapatkapitányunk, Fliszár Zalán is egészséges, emellett Hetényi Peti és Rafaj Attila személyében korábbi válogatottakat is tudtunk igazolni. És ami a legfontosabb, amit nem győzök hangsúlyozni: a fiúk ma már tudják, mit jelent a felnőttliga, mit jelent profi életet élni. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a hathetes nyári szünet után szinte kivétel nélkül mindenki olyan fizikai állapotban tért vissza az augusztusi edzésekre, amilyenben befejezte a júniusi alapozást. Ez hatalmas előrelépés, így az edzőknek nem kell a nulláról kezdeni a munkát, nem kell az erőnléti lemaradással foglalkozni, ehelyett hamarabb lehet már a taktikai elemeket gyakorolni. Ezek pici részletek ugyan, de épp ezekben is fejlődtünk, ami biztató. Azt kell elérni, hogy ez az egész egy életforma legyen a fiataloknak. Profi sportolónak lenni a világ legjobb dolga, akkor, ha az ember ezt tudja és akarja élvezni. Nekünk a körülményeket kell ehhez megteremteni. Ezen leszünk idén is, és természetesen bízom abban, hogy stabilan és eredményesen szerepelünk majd a bajnokságban.


A felkészülési mérkőzések menetrendje:

Augusztus 17., 18 óra: Schiller-Vasas HC–HK Trnava (szlovákiai) – Vasas Jégcentrum
Augusztus 18., 18 óra: Schiller-Vasas HC–HK Levice (szlovákiai) – Vasas Jégcentrum
Augusztus 23.: HK Trnava–Schiller-Vasas HC – Nagyszombat
Augusztus 28., 18 óra: HK Levice–Schiller-Vasas HC – Léva
Augusztus 30., 18 óra: Dunaújvárosi Acélbikák–Schiller-Vasas HC – Dunaújváros
Szeptember 9., 18 óra 30: DEAC–Schiller-Vasas – Debrecen

Az Erste Liga-menetrendet itt lehet megnézni.


Hirdetések